Wartość odżywcza czarnej porzeczki

Wartość odżywcza to stopień zawartości poszczególnych składników odżywczych (np. białek, węglowodanów, witamin i tłuszczów) w danym produkcie, określonych procentowo lub w liczbach bezwzględnych na jednostkę wagi lub objętości.[1] Innymi słowy, wartość odżywcza produktu określa stopień jego przydatności w zaspokajaniu potrzeb żywnościowych człowieka.[2]

Wartość odżywcza czarnej porzeczki (w 100g i w szklance, tj. ~112g)[3]:

Jednostka Wartość (100g) Wartość w szklance (112g)
Woda g 81,96 91,80
Wartość energetyczna kcal 63 71
kJ 264 296
Białko g 1,4 1,57
Tłuszcz g 0,41 0,46
Węglowodany g 15,38 17,23
Minerały
Wapń (Ca) mg 55 62
Żelazo (Fe) mg 1,54 1,72
Magnez (Mg) mg 24 27
Fosfor (P) mg 59 66
Potas (K) mg 322 361
Sód (Na) mg 2 2
Cynk (Zn) mg 0,27 0,3
Miedź (Cu) mg 0,086 0,096
Mangan (Mn) mg 0,256 0,287
Witaminy
Witamina C mg 181 202,7
Tiamina mg 0,050 0,056
Ryboflawina mg 0,050 0,056
Niacyna mg 0,300 0,336
Kwas pantotenowy mg 0,398 0,446
Witamina B6 mg 0,066 0,074
Witamina B12 µg 0,00 0,00
Witamina A, RAE µg 12 12
Retinol µg 0 0
Witamina A, IU IU 230 258
Witamina E mg 1,00 1,12
Lipidy
Kwasy tłuszczone nasycone ogółem g 0,034 0,038
16:0 g 0,020 0,022
18:0 g 0,007 0,008
Kwasy tłuszczowe jednonasycone ogółem g 0,058 0,065
16:1 niezróżnicowane g 0,001 0,001
18:1 niezróżnicowane g 0,056 0,063
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem g 0,179 0,200
18:2 niezróżnicowany g 0,107 0,120
18:3 niezróżnicowany g 0,072 0,081
Kwasy tłuszczowe trans ogółem g 0,000 0,000
Cholesterol mg 0 0
Flawonoidy
Antocyjanidy
Cyjanidan mg 62,46 69,96
Petunidyna mg 3,9 4,3
Delfinidyna mg 89,6 100,4
Pelargonidyna mg 1,2 1,3
Peonidyna mg 0,7 0,7
Flawan-3-ols
(+)-Katechina mg 0,7 0,8
(-)-Epigallokatechina mg 0,0 0,0
(-)-Epikatechina mg 0,5 0,5
(-)-Epicatechin 3-gallate mg 0,0 0,0
(-)-Epigallocatechin 3-gallate mg 0,0 0,0
(+)-Galokatechina mg 0,0 0,0
Flawony
Apigenina mg 0,0 0,0
Luteolina mg 0,0 0,0
Flawonole
Izoramnetyny mg 0,1 0,1
Kempferol mg 0,7 0,8
Mirycetyna mg 6,2 6,9
Kwercetyna mg 4,4 5,0
Izoflawony
Daidzeiny mg 0,02 0,02
Genisteina mg 0,06 0,07
Glicyteina mg 0,00 0,00
Izoflawony ogółem mg 0,07 0,08
Formononetyna mg 0,00 0,00
Kumestrol mg 0,00 0,00
Proantocyjanidy
Proanthocyanidin dimers mg 2,9 3,3
Proanthocyanidin trimers mg 2,2 2,5
Proanthocyanidin 4-6mers mg 7,8 8,7
Proanthocyanidin 7-10mers mg 7,2 8,1
Proanthocyanidin polymers (>10mers) mg 135,1 151,3

Opracowano na podstawie:

[1] Wikipedia, Wartość odżywcza, Data odczytu: 01.08.2016 r.

[2] Fundacja Alma, Co to jest wartość odżywcza produktów?, Data odczytu: 01.08.2016 r.

[3] Tłumaczenie własne na podstawie USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Full Report (All Nutrients) 09083, Currants, european black, raw, Data wygenerowania raportu: 01.08.2016 r.