INCI: Glycerin

Nazwa chemiczna: 1,2,3-propanotriol

Nazwa zwyczajowa: Gliceryna, Glicerol

 

Gliceryna to alkohol trójwodorotlenowy. To gęsta, bezbarwna, bezwonna i słodka ciecz, która bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. 

Ze względu na sposób pozyskiwania gliceryny, wyróżniamy:

  • glicerynę naturalną, którą wytwarza się poprzez zmydlenie tłuszczu roślinnego (gliceryna pochodzenia roślinnego) lub z wykorzystaniem tłuszczu zwierzęcego (gliceryna pochodzenia zwierzęcego)
  • glicerynę syntetyczną, pozyskiwaną z propylenu.

Choć sposób wytworzenia gliceryny nie ma wpływu na jej działanie na organizm, w kosmetykach BIONIGREE wykorzystujemy glicerynę pochodzenia roślinnego.

W naszych kosmetykach pełni funkcję hydrofilowej substancji nawilżającej. Ze względu na jej zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, ułatwiony zostaje transport innych substancji w głąb skóry. Dodatkowo, gliceryna poprzez obniżenie aktywności wody, zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej. Spełnia zatem również funkcję konserwującą.

Gliceryna to składnik następujących kosmetyków trychologicznych: