INCI: Cetearyl Alcohol

Nazwa zwyczajowa: alkohol cetearylowy

 

Alkohol cetearylowy to niejonowa, woskowata substancja powierzchniowo-czynna koloru białego, która stanowi mieszaninę alkoholu cetylowego (INCI: Cetyl Alcohol) i alkoholu stearylowego (INCI: Stearyl Alcohol). To alkohol tłuszczowy pochodzenia roślinnego powszechnie wykorzystywany w kosmetyce, w tym również w produktach kosmetycznych BIONIGREE:

  • do zmiękczania i regulacji lepkości,
  • stabilizacji emulsji (zapobiega rozwarstwianiu się emulsji na komponenty oleiste i wodne),
  • jako dodatek do przezroczystych składników w celu zmętnienia i tym samym utrudnienia przenikania światła,
  • do zwiększania zdolności spieniania się produktu
  • poprawiając ich właściwości użytkowe (aplikacyjne).

Alkohol cetearylowy stanowi substancję natłuszczającą. Tworzy na powierzchni skóry cienką warstwę utrudniającą odparowywanie wody ze skóry, nadając w ten sposób skórze miękkości, gładkości i elastyczności.

Powszechnie wykorzystywany jest do balsamów, kremów, śmietanek kosmetycznych, masła do ciała oraz odżywek do włosów i skóry głowy.

Alkohol cetearylowy to składnik następujących kosmetyków trychologicznych: